Haru, Bahagia Perayaan Hari Guru Ke 73 Di KB, TK Islam PB Soedirman

Haru, Bahagia Perayaan Hari Guru Ke 73 Di KB, TK Islam PB Soedirman

Setiap tanggal 25 November dunia pendidikan Indonesia merayakan Hari Guru. Karena nya, kemarin pada Hari Minggu (25/11/2018) dunia maya di ramaikan oleh foto dan tulisan ucapan selamat kepada guru. Puisi, pantun yang menyanjung jasa para guru pun turut meramaikan dunia maya, baik facebook, whatsap,instragram maupun twitter.

Beberapa grup whatsap yang penulis ikuti tidak berhenti membuat gawai penulis bergetar, menandakan ada pesan yang masuk. Dan pesan tersebut semua terkait hari guru. Terutama grup whatsap kelas penulis mengajar, para wali murid menyampaikan ucapan selamat dan doa untuk guru putra – putri mereka.

Hingga malam hari pun gawai penulis masih bergetar oleh pesan masuk yang mengucapkan selamat dan doa untuk guru di beberapa grup.

Ternyata tidak hanya di dunia maya dan hari itu saja perayaan, ucapan selamat dan doa terkait hari guru. Serimonial tersebut berlanjut di dunia nyata dan pada hari ini, Senin (26/11/2018), terkhusus di tempat penulis mengabdi, yaitu Yayasan Masjid Panglima Besar Soedirman. Sebuah Yayasan yang memiliki unit pendidikan dari unit Tempat Penitipan Anak, KB, TK hingga perguruan tinggi (STIE Kusuma Negara dan STKIP Kusuma Negara), serta klinik kesehatan.

Tepat nya di unit KB, TK Islam PB Soedirman serimonial tahunan guru tersebut berlangsung. Dinding – dinding lembaga pendidikan anak usia dini yang telah berusia 42 Tahun tersebut menjadi saksi bisu acara memperingati hari guru yang di selenggarakan oleh komite sekolah.

Di dalam ruangan tanpa dinding, hanya bertiang delapan buah pada pinggirnya dan warga sekolah menyebutnya “aula”, para peserta didik KB, TK A dan B beserta guru  dan karyawan berkumpul beralaskan karpet hijau. Sejuknya hembusan angin pagi menerpa kulit – kulit mereka yang telah duduk rapih menghadap podium yang tembok belakang nya (background) terdapat spanduk bertuliskan ucapan Selamat Hari Guru. Dan pinggiran podium nya terpajang rapih hiasan bunga dan balon yang membuat fokus para peserta didik tertuju kepada nya. Di atas mereka, di tiang yang berjumlah delapan, serta dinding depan dekat podium bergelayutan balon – balon beraneka warna yang menambah kemeriahan dekorasi ruangan aula yang berada di depan   kelas sekolah tersebut. Turut memeriahkan, bentangan kertas berwarna yang berliuk indah menambah cantiknya suasana aula tempat berlangsung nya acara memperigati hari guru Tahun ini.

Para orang tua peserta didik yang tergabung dalam kepengurusan komite terlihat lalu lalang membawa peralatan yang diperlukan. Sesekali terdengar diskusi ringan di antara mereka sambil merapikan peralatan dan juga beberapa makanan ringan di depan pojok kanan ruangan.

Beberapa orang tua non pengurus komite juga terlihat ikut duduk satu alas dengan peserta didik dan guru, ada juga beberapa orang tua yang berdiri dipinggir aula sambil sesekali mengangkat gawainya untuk mengambil gambar.

Jarum panjang jam dinding yang menempel pada salah satu tiang aula sudah menunjuk ke angka 8. Sejuk nya udara pagi hari masih berasa didalam ruangan meski sinar matahari pagi sudah mulai masuk ikut menerangi ruangan bersama beberapa buah lampu yang terpasang dilangit ruangan aula.

Setelah semua peralatan siap dan semua peserta didik telah terkondisikan duduk rapih, suara pembawa acara mulai terdengar memenuhi ruangan hingga menarik perhatian para hadirin yang ada.Ia menginformasikan akan segera dimulai nya acara. Setelah mengucap salam, bertahmid, bersholawat dan mengucapkan penghormatan, pembawa acara yang merupakan komite tersebut membacakan susunan acara, lalu memimpin membaca surat alfatihah sebagai tanda dibukanya acara memperingati hari guru tersebut.

“Berikutnya adalah acara sambutan dari ketua komite sekolah,yaitu Mamah Haura”. Ucap pembawa acara yang suara nya mulai bersaing dengan suara para peserta didik.

Mamah Haura,Ketua Komite Sekolah Saat Memberi Sambutan

Posisi Ibu Ketua Komite saat memberi sambutan dekat dengan Ibu Kepala Sekolah. Dalam sambutan nya Ibu Ketua Komite mengucapkan selamat hari guru dan mengucapkan terimakasih kepada dewan guru KB, TK Islam PB Soedirman yang telah dan terus mendidik para peserta didik nya dengan cinta kasih, penuh kesabaran dan profesionalisme yang tinggi.

Sebelum mengembalikan microfon kepada pembawa acara, Ibu Ketua Komite bersama ibu – ibu pengurus yang lain menyanyikan lagu Hymne Guru dan Tas Merahku. Dua buah lagu yang sangat akrab didunia pendidikan Indonesia. Peserta didik pun yang telah mengenal lagu ” tas merah”  ikut bernyanyi meski suara mereka kalah besar dengan ibu – ibu komite.

Ibu – Ibu Komite Bernyanyi Bersama

“Acara selanjutnya adalah sambutan dari ibu Kepala Sekolah KB, TK Islam PB Soedirman, ibu Fri Corina Sandrawati,S.Si” Ucap pembawa acara setelah menerima microfon dari ibu ketua komite yang telah selesai bernyanyi bersama.

Ibu Kepala Sekolah yang dari awal acara duduk bersama peserta didik dibarisan paling depan bergerak menuju tempat dekat podium untuk menyampaikan sambutannya.

Setelah mengucapkan salam, bersholawat dan memuji. Ibu Kepala Sekolah dalam sambutan nya selain mengucapkan selamat hari guru, beliau juga memberikan apresiasi kepada pengurus komite yang telah mengadakan acara memperingati hari guru ini. Dan beliau berharap kepada Alloh swt keberkahan, kasih sayang nya dan kebaikan untuk seluruh guru, karyawan, orang tua dan peserta didik.

Sebelum menutup sambutan nya, Ibu Kepala Sekolah menyampaikan penghargaan dari Yayasan untuk guru dan karyawan yang berprestasi. Sebuah penghargaan yang rutin Yayasan berikan setiap tahun. “Ibu guru Tahun ini yang terpilih sebagai guru berprestasi adalah Ibu Nur Azizah, S.Pd.I” ucap nya dengan semangat yang disembut gemuruh tepuk tangan dan sorak gembira para hadirin yang ada. “Dan untuk karyawan yang berprestasi adalah Ibu Susilowati,S.Pd”. Ucap nya lagi dengan semangat yang kembali disambut gemuruh suka cita para hadirin.

Kedua nya pun maju mendekat podium untuk menerima penghargaan dari Yayasan yang diberikan oleh Ibu Kepala Sekolah.

Ibu Nur Azizah dan Ibu Susilowati Memperoleh Penghargaan

Usai Ibu Kepala Sekolah menyerahkan penghargaan dari yayasan untuk guru dan karyawan berprestasi tersebut. Sebelum mengembalikan microfon kepada pembawa acara, beliau mendapatkan tanda kasih dari pengurus komite yang diserahkan langsung oleh Ketua Komite.

Ibu Kepala Sekolah Menerima Tanda Kasih Dari Komite Sekolah

“Acara selanjutnya, kita akan menyaksikan pemotongan tumpeng oleh Ibu Kepala Sekolah beserta Ketua Komite”.  Begitulah informasi yang terdengar dari suara pembawa acara  yang beradu dengan suara anak – anak di udara ruangan aula.

Ibu Kepala Sekolah, Ibu Ketua Komite dan beberapa pengurus komite bergerak bersama menuju meja yang telah berdiri tumpeng berwarna kuning, lengkap dengan asesoris makanan lainnya. Dengan mengucap bismillah, ibu kepada Sekolah memotong tumpeng, suara tepuk tangan pun bergemuruh mengiringi pemotongan tumpeng tersebut.

“Baik, anak – anak silakan duduk tenang. Selanjutnya, kita akan menyaksikan pemberian tanda kasih untuk para guru yang akan diberikan oleh perwakilan siswa kelas”. Ucap pembawa acara menginformasikan acara selanjutnya, yaitu setiap guru kelas akan mendapatkan tanda kasih dari peserta didiknya. Dan tanda kasih setiap kelas berbeda.

” Ibu guru kelas mohon maju ke depan, nanti dua anak dari kelas nya yang sudah dipilih akan memberikan sesuatu”. Ucap Ibu pembawa acara, yang kemudian melanjutkan perkataan nya dengan memanggil guru sesuai kelas nya untuk maju mendekat podium.

Di KB, TK Islam PB Soedirman setiap kelas ada dua orang guru. Khusus kelas penulis, satu guru laki – laki yaitu penulis sendiri dan satu guru perempuan. Guru kelas bergiliran ke depan memenuhi panggilan Ibu pembawa acara. Kemudian dua orang peserta didik, satu laki – laki dan satu perempuan memberikan  bingkisan dan juga bunga kepada guru kelasnya. “Selamat hari guru”. Kalimat yang keluar dari mulut mungil mereka saat menyerahkan tanda kasih tersebut.

Bapak dan Ibu Guru Foto Bersama Peserta Didik Yang Menyerahkan Tanda Kasih

Setelah selesai penyerahan tanda kasih. Ibu pembawa acara menginformasikan acara selanjutnya adalah pembacaan do’a.
Setelah semua khusu berdo’a, semua dewan guru maju ke depan podium untuk bernyanyi bersama. Dengan posisi berbaris mereka menyanyikan lagi ” Jari” yang dipersembahkan untuk orang tua peserta didik, terkhusus para orang tua yang hadir.

Peserta didik sangat antusias melihat guru mereka bernyanyi dengan gerakan mengangkat jari jempol. Tidak sedikit tangan – tangan mungil mereka ikut bergerak dan suara mereka juga ikut terdengar memenuhi ruangan aula dengan nada lagu jari.

Selesai menyanyikan lagu jari, dewan guru menyanyikan lagu “bila umurku bertambah” yang di iringi oleh tepuk tangan para hadirin.

Dewan Guru Bernyanyi Bersama

Selesai guru – guru bernyanyi, pembawa acara mempersilakan peserta didik dan orang tua untuk memberikan ucapan selamat hari guru kepada guru – guru mereka. Dengan tertib mereka baris seperti mengantri dipelaminan untuk mengucapkan selamat kepada pengantin.

“Setelah ini, silakan anak – anak masuk ke kelas bersama mamah – mamah nya. Bapak dan ibu guru tetap disini, silakan menikmati hidangan yang telah kami sediakan. Biarkan anak – anak sama orang tua nya dikelas”. Ucap pembawa acara sambil mempersilakan kepada dewan guru dengan tangan nya.

Perlahan suara peserta didik senyap, yang terdengar jelas tinggallah suara ibu guru.  Kemudian ditengah perbincangan para guru, tiba – tiba Ibu Kepala Sekolah berkata hingga membuat perhatian para guru tertuju kepada nya, ” Bapak,Ibu guru dan karyawan ini ada hadiah dari Sekolah untuk bapak ibu semua.Selamat Hari Guru “, ucap Ibu Fri Corina Sandrawati, S.Si penuh suka cita yang disambut suka cita pula oleh para guru dan karyawan.

Setelah memperoleh bingkisan cantik dari Sekolah, para guru dan karyawan menuju ke meja yang telah tersedia makanan ringan di atasnya.

“Berarti hari ini kami santai, ya. Bebas mengajar”, kata salah seorang guru dengan canda kepada Ibu komite yang menuangkan minuman teh kepada dewan guru. “iyaa, santai dulu. Silakan bapak, ibu guru ngeteh cantik dulu” ucap ibu komite tersebut mengomentari perkataan seorang guru tersebut.

Dengan beberapa potong makanan ringan dan segelas teh panas, guru – guru duduk melingkar di ruangan yang telah sepi dari anak – anak dan orang tua murid. Setelah lima belas menit, seorang ibu komite mempersilakan para guru untuk masuk ke kelas masing – masing untuk menemui peserta didik nya.

Setelah merapikan piring kecil sebagai alas makanan dan gelas, mereka satu persatu berjalan menuju kelas. Termasuk penulis, yang pada hari ini peserta didik penulis belajar di Sentra Seni. Rekan penulis sudah terlebih dulu masuk kelas.

“Terimakasih bunda teh nya” ucap penulis kepada ibu komite, yang kemudian penulis berjalan menuju kelas Sentra Seni. Saat penulis lewat depan kelas yang kaca jendela nya  terlihat bening dari dalam, terdengar suara dari dalam kelas. “itu pak fajar”, ” pak faaajar”, teriak beberapa peserta didik laki – laki memanggil nama penulis.

Ketika penulis membuka pintu kelas, semua peserta didik laki – laki berlari dari tempat duduk nya mendekati penulis sambil berteriak menyebut nama penulis dan menyodorkan sebatang coklat ternama yang terikat pita. Mereka berikan coklat tersebut kepada penulis, “pak fajar, ini untuk pak fajar. Selamat Hari Guru”, ” Selamat Ulang Tahun Pak”,  ucap mereka dengan polos nya.

“Terimakasih semua nya, Yaa Alloh gemuk deh hari ini pak fajar makan coklat” ucap penulis yang disambut tawa para orang tua yang ada didalam kelas. “Anak – anak peluk dan cium pak fajar dong” Ucap penulis kepada mereka yang langsung memeluki dan menciumi penulis.

Beberapa Coklat dan Kado Yang Penulis Terima Dari Peserta Didik Laki – Laki Kelas Penulis.

Setelah penulis dan rekan penulis beramah tamah dengan orang tua yang ada, tiba – tiba pesan singkat dari Ibu Kepala Sekolah masuk di whatsap grup sekolah. Beliau menginformasikan kepada seluruh guru dan karyawan untuk menikmati baso, empek – empek, sop buah dan beberapa menu makanan lainnya selesai Sholat Dzuhur nanti.

Hidangan Siang Pada Hari Guru

Maka pada siang harinya, Guru dan Karyawan KB, TK Islam PB Soedirman menikmati makanan tersebut sebagai rasa syukur di Hari Guru ke 73 Tahun ini.

TERIMAKASIH kepada Komite Sekolah yang telah menyelenggarakan kegiatan yang Meriah dan penuh haru pada hari guru.

1.995 Comments

 1. Greetings from California! I’m bored to tears at work so I
  decided to browse your site on my iphone during lunch break.
  I really like the knowledge you provide here and can’t wait to
  take a look when I get home. I’m shocked at how fast your blog loaded on my
  mobile .. I’m not even using WIFI, just 3G ..
  Anyhow, amazing blog!

 2. Hi there, i read your blog from time to time and i own a similar one and i was just wondering if you
  get a lot of spam remarks? If so how do you protect
  against it, any plugin or anything you can recommend?
  I get so much lately it’s driving me crazy
  so any assistance is very much appreciated.

 3. I am curious to find out what blog platform you are using?
  I’m having some small security problems
  with my latest site and I would like to find something more risk-free.
  Do you have any solutions?

 4. With havin so much content and articles do you ever run into any problems of plagorism or copyright infringement?

  My site has a lot of unique content I’ve either written myself or outsourced but it appears a lot of it is popping it up all over the web without my permission. Do you know any methods
  to help protect against content from being ripped off?
  I’d certainly appreciate it.

 5. Does your website have a contact page? I’m having a tough time locating it but, I’d like to shoot you an email.
  I’ve got some recommendations for your blog you might be interested in hearing.
  Either way, great site and I look forward to seeing it improve
  over time.

 6. Hello there, I do believe your website could be having browser compatibility
  issues. Whenever I look at your site in Safari, it looks fine however, when opening in Internet Explorer, it’s
  got some overlapping issues. I merely wanted to provide you with a quick heads up!

  Aside from that, excellent website!

 7. You really make it seem so easy with your presentation but I to find this matter
  to be actually one thing which I believe I might by no
  means understand. It kind of feels too complex and very
  vast for me. I am taking a look ahead on your subsequent post, I’ll try to get the dangle of
  it!

 8. Fascinating blog! Is your theme custom made or did you
  download it from somewhere? A design like yours with a few simple adjustements would really make
  my blog jump out. Please let me know where you
  got your design. Many thanks

 9. Hey There. I found your blog the use of msn. That is an extremely well written article.
  I’ll make sure to bookmark it and come back to learn extra
  of your helpful info. Thanks for the post.
  I’ll definitely return.

 10. great post, very informative. I wonder why the other experts of this
  sector don’t understand this. You must proceed your writing.
  I am sure, you’ve a huge readers’ base already!

 11. I was recommended this web site by way of my cousin. I am no longer positive whether this publish is written by means of him as no one else recognise such designated approximately my trouble.
  You are incredible! Thanks!

 12. Hey there would you mind letting me know which hosting company you’re utilizing?
  I’ve loaded your blog in 3 different web browsers and
  I must say this blog loads a lot faster then most.
  Can you recommend a good hosting provider at a reasonable price?
  Many thanks, I appreciate it!

 13. Hi, I think your site may be having internet browser
  compatibility issues. When I take a look at your site
  in Safari, it looks fine but when opening in IE, it’s got some overlapping issues.
  I just wanted to give you a quick heads up! Apart from that, wonderful website!

 14. May I simply say what a relief to find someone that
  truly understands what they are talking about online. You definitely
  understand how to bring a problem to light and make it important.
  More people really need to look at this and understand this side of your story.
  I was surprised that you’re not more popular since you surely possess the gift.

 15. I’m amazed, I must say. Seldom do I come across a blog that’s equally educative and engaging,
  and without a doubt, you’ve hit the nail on the head.
  The issue is something that too few people are speaking intelligently about.
  Now i’m very happy I came across this in my hunt for something concerning this.

 16. Excellent post. I used to be checking continuously this weblog and I’m impressed!
  Extremely helpful information particularly the final part 🙂 I deal with
  such information much. I used to be seeking this particular info for
  a very long time. Thanks and best of luck.

 17. I simply couldn’t go away your website before suggesting that I actually loved the standard information an individual supply to your visitors?
  Is gonna be again incessantly to investigate cross-check new posts

 18. We’re a group of volunteers and opening a brand new
  scheme in our community. Your website offered us with
  helpful information to work on. You’ve performed a formidable activity and our whole group
  will be thankful to you.

 19. I think that what you wrote was very reasonable. But, what about this?
  what if you were to write a awesome headline? I ain’t suggesting your information isn’t solid., however suppose you added a headline that
  makes people desire more? I mean Haru, Bahagia Perayaan Hari
  Guru Ke 73 Di KB, TK Islam PB Soedirman –
  TK Soedirman is kinda plain. You ought to peek at Yahoo’s home page and watch how they write post titles to get people to click.

  You might try adding a video or a related picture or two to grab readers excited about what you’ve got to say.
  In my opinion, it might make your blog a little
  bit more interesting.

 20. Howdy! This post couldn’t be written much better!
  Reading through this article reminds me of my previous roommate!
  He constantly kept talking about this. I am going to send this article to him.

  Fairly certain he will have a very good read.
  Thank you for sharing!

 21. Status Auto Liker, auto like, Autolike, Status Liker, autoliker, Autoliker, Photo Liker, Auto Like, Auto Liker, Working Auto Liker, Increase Likes, ZFN Liker, Autoliker, autolike, Autolike International, auto liker, Photo Auto Liker

 22. It is the best time to make some plans for the future and it is time to be happy. I’ve read this post and if I could I want to suggest you few interesting things or suggestions. Maybe you could write next articles referring to this article. I want to read even more things about it!

 23. Hello there! Do you know if they make any plugins to assist with SEO?
  I’m trying to get my blog to rank for some targeted keywords but I’m not seeing very
  good results. If you know of any please share. Appreciate it!

 24. I like the valuable information you provide in your articles.
  I will bookmark your weblog and check again here regularly.
  I am quite certain I’ll learn many new stuff
  right here! Best of luck for the next!

 25. Hey there just wanted to give you a quick heads up.
  The text in your article seem to be running off the screen in Safari.
  I’m not sure if this is a formatting issue or
  something to do with browser compatibility but I figured I’d post to let you know.
  The design look great though! Hope you get the problem solved soon. Kudos

 26. Hey, I think your blog might be having browser compatibility issues.

  When I look at your website in Opera, it looks fine but when opening in Internet Explorer, it has some overlapping.
  I just wanted to give you a quick heads up! Other then that, awesome blog!

 27. I absolutely love your blog and find nearly all of your post’s to
  be just what I’m looking for. Does one offer guest writers to write content for
  you personally? I wouldn’t mind producing a post or elaborating on many of the subjects
  you write with regards to here. Again, awesome web log! pof natalielise

 28. You’re so awesome! I don’t suppose I’ve truly read something like
  this before. So great to find somebody with some original thoughts on this subject.
  Really.. thanks for starting this up. This site is one thing that is needed on the web, someone
  with a bit of originality!

 29. Awesome blog you have here but I was curious if you knew of
  any forums that cover the same topics talked about here?
  I’d really love to be a part of group where I can get suggestions from other
  knowledgeable people that share the same interest. If
  you have any recommendations, please let me
  know. Cheers!

 30. Hello! This is my 1st comment here so I just wanted to give a quick shout
  out and say I truly enjoy reading your blog posts. Can you suggest any other
  blogs/websites/forums that go over the same subjects?
  Thanks!

 31. Good day I am so grateful I found your blog page, I really found you by error,
  while I was researching on Askjeeve for something else, Anyways I am here now
  and would just like to say thank you for a fantastic
  post and a all round interesting blog (I also love the theme/design), I don’t have time to read through it all at the minute but I have saved it and also added your RSS feeds, so when I have
  time I will be back to read a lot more, Please do keep up the fantastic job.

 32. I think that is among the most vital information for me.

  And i am glad reading your article. However want to observation on some normal things, The
  website taste is great, the articles is truly excellent : D.
  Excellent task, cheers

 33. It’s appropriate time to make a few plans for the longer term and
  it is time to be happy. I’ve read this post and if I may I want to suggest you few interesting issues or tips.

  Perhaps you can write subsequent articles regarding this article.
  I desire to read even more things about it!

 34. Oh my goodness! Awesome article dude! Many thanks, However
  I am encountering issues with your RSS. I don’t understand the reason why I cannot subscribe to it.
  Is there anybody getting similar RSS problems? Anyone who knows the answer will
  you kindly respond? Thanks!!

 35. Hey very cool blog!! Man .. Beautiful .. Superb ..
  I’ll bookmark your website and take the feeds additionally?
  I’m happy to seek out a lot of useful information here within the publish, we’d like work out more strategies
  on this regard, thanks for sharing. . . . . .

 36. Hello, Neat post. There’s a problem along with your web site in web explorer, would test
  this? IE still is the market leader and a huge element of other people will pass over your great writing because of this problem.

 37. Pretty nice post. I just stumbled upon your weblog and wished to say that I’ve really enjoyed surfing around your blog posts.
  After all I will be subscribing to your feed and I hope you write again very soon!

 38. That is really fascinating, You’re an excessively skilled blogger.
  I have joined your feed and look forward to in quest of extra of your
  magnificent post. Also, I’ve shared your website in my social networks

 39. Howdy! This blog post couldn’t be written any better! Looking at this post reminds me of my previous roommate!

  He constantly kept talking about this. I most certainly will
  send this information to him. Fairly certain he’ll have
  a good read. Thanks for sharing!

 40. An outstanding share! I have just forwarded this onto a coworker who had been doing a little research on this.

  And he in fact bought me breakfast due to the fact that I
  found it for him… lol. So let me reword this….
  Thank YOU for the meal!! But yeah, thanx for spending time to talk about
  this topic here on your website.

 41. You are so interesting! I don’t suppose I have read through anything like that
  before. So wonderful to discover another person with original
  thoughts on this topic. Seriously.. thank you for starting this up.
  This website is something that is needed on the web, someone with
  some originality!

 42. I would like to thank you for the efforts you have put in penning this website.
  I’m hoping to view the same high-grade blog posts
  by you later on as well. In truth, your creative
  writing abilities has inspired me to get my own, personal website now 😉

 43. Magnificent goods from you, man. I’ve understand
  your stuff previous to and you are just too excellent.
  I really like what you have acquired here, certainly like what you are
  stating and the way in which you say it. You make it enjoyable and you still take care
  of to keep it wise. I can not wait to read much more from you.
  This is really a terrific website.

 44. I was recommended this web site through my cousin. I’m no
  longer certain whether or not this publish is written via him as no one else recognize
  such distinct about my trouble. You are wonderful! Thank you!

 45. I do consider all of the concepts you have presented for your post.

  They’re really convincing and will definitely work.
  Nonetheless, the posts are too brief for newbies. May just you please extend them a bit from next time?
  Thank you for the post.

 46. Magnificent beat ! I would like to apprentice while you amend your website, how could i subscribe for a blog
  web site? The account helped me a acceptable deal.
  I had been a little bit familiar of this your broadcast provided shiny clear
  concept

 47. Hello there! This article could not be written any better!
  Going through this article reminds me of my previous roommate!
  He constantly kept talking about this. I am going to send this information to him.
  Fairly certain he’s going to have a very good read. Thank you for sharing!

 48. [url=http://metformin365.com/]metformin 750 mg[/url] [url=http://allopurinol24.com/]allopurinol cost in india[/url] [url=http://sildenafil30.com/]sildenafil 100mg coupon[/url] [url=http://colchicine100.com/]colchicine 0.6 mg price[/url]

 49. Hi! I could have sworn I’ve been to your blog before but after browsing
  through many of the posts I realized it’s new to me.
  Nonetheless, I’m definitely delighted I stumbled upon it and I’ll be bookmarking it and checking back regularly!

 50. You can certainly see your expertise within the article you write.
  The sector hopes for even more passionate writers such as you who
  aren’t afraid to mention how they believe.

  At all times follow your heart.

 51. Greetings from California! I’m bored to tears at work so I decided to
  check out your blog on my iphone during lunch break.
  I enjoy the knowledge you provide here and can’t wait to take a look when I get home.
  I’m shocked at how quick your blog loaded on my mobile ..

  I’m not even using WIFI, just 3G .. Anyways, amazing blog!

 52. My developer is trying to persuade me to move to .net from PHP.
  I have always disliked the idea because of the expenses.

  But he’s tryiong none the less. I’ve been using
  Movable-type on various websites for about a year and am concerned
  about switching to another platform. I have heard fantastic things about blogengine.net.
  Is there a way I can transfer all my wordpress posts into
  it? Any kind of help would be greatly appreciated!

 53. Its like you read my mind! You appear to know a lot about this, such as you wrote the book in it or something.
  I think that you could do with some percent to pressure the message home a bit,
  but other than that, this is fantastic blog.
  A fantastic read. I’ll certainly be back.

 54. Definitely believe that which you said. Your favorite justification appeared to be on the internet the easiest thing to be aware of.
  I say to you, I definitely get annoyed while people consider worries that they plainly
  don’t know about. You managed to hit the nail upon the top and also defined out the whole thing
  without having side effect , people could take a signal.
  Will likely be back to get more. Thanks

 55. [url=http://sildenafil30.com/]sildenafil 40 mg[/url] [url=http://doxycycline3.com/]buy doxycycline[/url] [url=http://metformin365.com/]metformin 1 mg[/url] [url=http://allopurinol24.com/]buy allopurinol 300[/url] [url=http://colchicine100.com/]colchicine prescription medicine[/url]

 56. Howdy this is somewhat of off topic but I was
  wanting to know if blogs use WYSIWYG editors or
  if you have to manually code with HTML. I’m starting a blog soon but have
  no coding skills so I wanted to get advice from someone
  with experience. Any help would be enormously
  appreciated!

 57. Its such as you learn my thoughts! You appear to
  grasp so much approximately this, such as you wrote the e-book in it or
  something. I think that you simply can do with a few p.c.
  to pressure the message house a little bit, but instead of that, that is excellent blog.
  An excellent read. I will certainly be back.

 58. [url=https://doxycycline3.com/]buy doxycycline[/url] [url=https://allopurinol24.com/]buy allopurinol 100mg online[/url] [url=https://metformin365.com/]where to buy metformin 1000 mg[/url] [url=https://colchicine100.com/]cost of colchicine prescription[/url] [url=https://sildenafil30.com/]where can you buy sildenafil[/url]

 59. [url=https://atarax24.com/]atarax 10mg prescription[/url] [url=https://antabuse24.com/]antabuse pill[/url] [url=https://cialisfh.com/]cost of cialis[/url] [url=https://amoxicillin1.com/]amoxicillin 400mg[/url] [url=https://sildenafilmd.com/]sildenafil[/url]

 60. It is the best time to make some plans for the
  future and it is time to be happy. I have read this post and if
  I could I wish to suggest you few interesting things or suggestions.
  Maybe you can write next articles referring to this article.
  I want to read more things about it!

 61. Just want to say your article is as astounding.
  The clarity in your post is simply cool and i could assume you are an expert on this subject.

  Well with your permission allow me to grab your feed to keep updated with forthcoming post.
  Thanks a million and please continue the rewarding work.